Hogyan tisztítsuk a Fixfogsort?

Ahogy a saját fogak tartóssága szempontjából, a Fixfogsor® Protézisrögzítés után is rendkívül fontos a megfelelő szájhigiénia fenntartása. Illetve a rögzített műfogsor használata során is oda kell figyelni néhány egyszerű, de fontos dologra.

Implantátumok gondozása

Évente több millió implantátumot ültetnek be az erre szakosodott szakemberek. Ezek helyes ápolása nem mindig könnyű feladat, külön meg kell tanulni.

A fogászati mini implantátum vagy műgyökér élettartama óriási mértékben függ szájápolási szokásainktól. Egy megfelelően tisztán tartott implantátummal évtizedekig nem lesz semmi panaszunk. A megfelelő szájhigiénével megelőzhetőek az implantáció körül kialakuló gyulladások. A gyulladásos állapot megelőzése azért fontos, mert előrehaladott esetben átterjedhet az implantátumot tartó csontra is, ami az implantátum elvesztéséhez vezethet. 

A nem megfelelő szájhigiéné következtében az implantációs fogpótlásra lepedék, fogkő rakódik, a természetes fogazathoz hasonlóan. A lepedékben lévő baktériumok fogágybetegséget okozhatnak, aminek következtében az implantátum kilazulhat. Ez veszélyezteti az implantátumok működését, azok kieséséhez vezethet. Az implantátum nyak és az íny találkozásánál könnyen megtapadnak a baktériumok, melyekből először egy vékony filmréteg (plakk), majd fogkő képződik. Ezek a baktériumok az íny alá és a csontállományba jutva az implantátum körüli szövetek gyulladását, és a műgyökér tartásának gyengülését okozhatják.

Fixfogsor®: mini implantátumokon rögzített protézis

Ha erre a fajta rögzítésre került sor, az implantátumok és a fogsor gondozása egyszerűbb, de jelentősen eltér a saját fogak ápolásától: az átalakított fogsort KÖTELEZŐ minden reggel és este (és étkezések után) kipattintani, és az alábbi módon tisztán tartani:

Kemény sörtéjű fogkefével (erre a célra rendszeresített körömkefével) és fogkrémmel a fogsort alaposan megtisztítani, majd heti egy alkalommal híg ecetes vízben kb. 10 percig (és nem tovább!) áztatni. Szintén heti egy alkalommal szükséges a gumigyűrűk „olajozása”, amit egyszerű fehér vazelin (gyógyszertárban kapható) segítségével, a rendelőben tanultak alapján a páciens otthon önállóan végez el.

Az implantátumokat a rendelőben kapott interdentális kefével alaposan, egyesével megtisztogatni, úgy, hogy mindig csillogó, fémszínűek legyenek (ha matt, még nem megfelelő, tovább kell mosni!)

A nyálkahártya tisztítása is elengedhetetlen, körkörös, masszírozó mozdulatokkal serkenthetjük a vérkeringését. A tisztítás befejező lépéseként használjunk szájvizet.

Fontos, hogy a mindennapi, otthoni szájápolás alapos legyen, mert a páciens tehet a legtöbbet a megfelelő szájhigiéne fenntartásáért, és ezáltal az implantátumok hosszú élettartamáért.

F O N T O S ! Az átalakított fogsort folyamatosan hordani kell, ÉJSZAKA IS, hogy megvédjük az implantátumokat a szemben lévő fogak harapási erejétől! Kivenni csak a tisztítás idejére szabad!

Garancia

Az orvos és páciens kapcsolata nem érhet véget az implantáció elvégzése után, mert az implantátum hosszú „élettartama” érdekében szükség van annak folyamatos kontrolljára, természetesen a kezelőorvosnál kell jelentkeznie a páciensnek, ha bármi panasza van az implantátummal vagy az arra készült fogpótlással, illetve a gumigyűrű elvesztésének észlelésekor AZONNAL jelentkezzen, a későbbi komoly problémák egyszerű megoldása céljából. A gumigyűrűket 1-2 napon belül pótolni kell, mert ha fém felület érintkezik a másik fémfelülettel (implantátum feje és a patentház), megsérül az implantátum feje, így a tökéletes illeszkedés (stabilitás) megszűnik.

Ha bármiféle rendellenességet észlel, kérjük,
mielőbb hívja rendelőnk központi számát!

(06 1) 9000-695

Tudjon meg mindent a műfogsor rögzítéséről!

Az alábbi űrlap kitöltésével kérheti ingyenesen a „Kőkemény kérdések és válaszok a Fixfogsor® Protézisrögzítésről” című információs sorozatot.

Az első részben megmutatjuk Önnek 6 részes videón, hogyan történik a protézisrögzítés. Sőt, páciensünk azt is elárulja, hogyan változtatta meg a protézisrögzítés az életét!

Kérem a
"Kőkemény kérdések és válaszok a Fixfogsor® Protézisrögzítésről" című információs sorozatot és hírleveleket!